-Alapos Kalapos-

"Good job!"

2015. április 05. - KelemenUhr

Nincs spoilerveszély! :)
whiplashm.jpg

Idén az Oscar átadó gálát a Szegedi Belvárosi Mozi páholyából volt szerencsém végignézni Gábor haverom unszolására, ami egyébként rohadt hangulatos dolog. Volt nagy megdöbbenés, sikongatás tapsvihar, Jimmy Jump, mikor is a közvetlen a gála előtt levetített Whiplash című film megkapta az első, a második... végül az ötödik szobrocskát is. A filmet ajánlom, méltányos a szép eredmény, de nem filmkritikát akarok megfogalmazni, csak egy gondolatot ragadnék ki belőle, amiért én önmagában odaadtam volna az öt Oscart. Egy jelenetben, ami viszonylag a film vége fele látható, a nem is kicsit agresszív kopasz zenetanár száját elhagyja az a mondat, hogy nincs még egy kifejezés, ami olyan kártékonyabb lenne, mint az 'egész jó'. ("There are no two words in the English lanuage more harmful than 'good job'. - A fordítást sokan fikázzák, de a lényeget átadja.)

Igaza lehet. Nem is kell messzire mennem: bármi, amit összehoztam - dalszövegek, novellák, a motorom tervei, akár ez a blog, egy-egy vizsgafelkészülés stb. - függetlenül attól, hogy valami jó sült ki belőle, vagy egy kalap szar; mind olyan élethelyzetben születtek, amikor rohadtul nem volt időm ilyesmivel foglalkozni. Amikor van idő, akkor semmi, a punnyadás teljesen leállít. Az ember életébe célok kellenek, kötelességek, aktív kikapcsolódás és rendszer, így olyan dolgok is előjöhetnek, amikről eddig nem is tudott a delikvens.

Közelebb lépve a film témájához, ha megelégszel magaddal, nem fogsz többet kihozni magadból. Örülni kell az elért céloknak, de már jöhetnek is az újak. Ha nem használod az izmaid, elsorvadnak. Ha nem küzdesz, te is elsorvadsz. Nem lesz mindenkiből zenész legenda, sztárorvos, Don Corleone; de ha mindenkinek azt szajkózzák non-stop, hogy "ááájóleszazfalura", akkor senkiből sem, meg miért ne hozná ki magából az ember a lehető legtöbbet?!  Irodalomérettségi szagú idézet, de nagyon ide vág: "S az ember célja e küzdés maga."

Hajrá!

N

A bejegyzés trackback címe:

https://alaposkalapos.blog.hu/api/trackback/id/tr967305400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása