-Alapos Kalapos-

Gaia

2015. november 14. - KelemenUhr

A tegnap este pontosan úgy kezdődött, ahogy az mostanában harmadévesként menni szokott: megettem egy csokit és mielőtt egész estére beleástam volna magam a kórélettan világába, feltöltöttem a papírban található nyerőkódot, (Ötféle utazást lehet nyerni, választhatsz, hogy az adott kóddal melyikért indulsz.) de ezúttal a szokásos Amszterdami múzeumlátogatás helyett, a "koncert Párizsban" nevű nyereményt céloztam meg, elvégre minden lány imádja Párizst, romantikus lenne ilyesmivel meglepni Őt.
kpj.jpg

Borzasztóan kimerülten, hajnalban hagytam abba a jegyzet bogarászását, de ami akkor fogadott - még gyorsan rápillantottam a világhálóra - finoman szólva felébresztett. Nehéz leírni az érzést: a gerincemen végigfutó hideg és a heveny hányinger furcsa egyvelege.
Természetesen nem kellett reggelig várni, hogy elárasszák az internetet az összeesküvés elméletek, egymásnak ellentmondó információk. Deja vu érzésem támadt: amikor valami történik, mindenki elkezdi teli szájjal üvölteni saját indulatai, világnézete által eltorzított valóságot (civilek és újságírók egyaránt), így általában az egyszerű információkat (Mi történt pontosan?) is nehézkes, sokszor képtelenség megszerezni és aki ezt nem látja be, az sokkal kevésbé bölcs, mint hiszi magáról. Nem szeretnék semmiféle politizálásba kezdeni, mert olyan vagyok, mint Havas Jon: nem tudok semmit, viszont - bár nem szokásom vészmadárkodni - aggódom. Nagyon.
p01j.jpg

Dr. James Lovelock Gaia elmélete Földünket egy élőlényhez hasonló egységként, élő, önszabályzó rendszerként tárgyalja. A növények, állatok, emberek és az élettelen anyagok (víz, levegő stb.) úgy alkotnak egy élő egészet, mint az emberi test sejtjei, szerves és szervetlen anyagai. Ahogy a testünkben folyik a harc a betegségek ellen, úgy Földünk is sok háború, természeti katasztrófa és az emberi hülyeség által okozott sebhelyet hordoz magán. Ahogy szervezetünket elfajult, rákos sejtjei (daganatok); illetve megzavarodott, önmagát támadó immunrendszerünk képes elpusztítani, úgy bolygónkra is az egyik legveszedelmesebb fenyegetés az evolúció jelenlegi csúcsa, az ember.
gaia.jpgForrás: https://humanisticpaganism.files.wordpress.com/2015/09/il_570xn-343922015.jpg

Mert az ember túl okos és túl ostoba egyszerre. Elég okos volt ahhoz, hogy megalkossa a Little Boy-t vagy a Fat Man-t, de ahhoz túlzottan ostoba, hogy előre lássa ezek használatának rövid - és hosszútávú következményeit. A Hidegháború továbbfejlődését aztán megelőzte a józan ész, de vajon lesz-e olyan szerencsénk a következő alkalommal, amikor pengeélen táncolunk?

A régi villanykörte pislákoló fényénél elmélkedve lassan felkelt a nap. Békés csend volt odakint és a friss, hűvös levegő illata kicsalt a még kihalt utcára. A gondolatok tovább kavarogtak bennem: Egy ideje olyan érzésem van, mintha a történelemkönyv sorai megelevenednének. Ez akkor egy átlagos pirkadat, vagy vihar előtti csend?

N

A bejegyzés trackback címe:

https://alaposkalapos.blog.hu/api/trackback/id/tr748078090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása